• Dyra i Tronvik Gårdsbarnehage

  12/02/2019

  Sammen med dyrene skal barna i Tronvik Gårdsbarnehage erfare og oppleve tillit, empati, respekt, omsorg, ansvar, ro og mestring.

  Dyrene skal være en del av vår naturlige hverdag og det pedagogiske tilbudet i barnehagen.

  Alle avdelingene, uansett alder, skal hver uke bidra til at dyrene får stell og kos.

  Hver ansatt har sin primærgruppe og har derfor et ekstra ansvar for at sin gruppe skal få oppleve gleden og lærdommen det er å være sammen med dyrene. Barn har ulik tilnærming til dyr og derfor skal det tas hensyn til hver og en sin progresjon.

  Det skal være godt å være dyr hos oss og barna skal være delaktige til at dyrene får daglig omsorg og stell. I helgene er det foreldre sammen med sine barn som mater, da får barna en unik mulighet til å vise mammaer og pappaer hva man har lært i barnehagen. Er man heldig er det noen egg å ta med seg hjem også.

  Det er viktig for alle å forstå at dyrene i Tronvik Gårdsbarnehage er der for oss, og dersom et dyr ikke finner seg til rette eller har et lynne som ikke passer for barnehagen, vil dyret bli erstattet. Dette er en del av livets lære.

  I mai 2018 ruget vi frem 10 nye flotte høner og haner til stor glede og fasinasjon over et av livets mange under. Tenk, -i løpet av få uker ble et lite egg til små fine kyllinger! Da høsten kom flyttet to flotte sauer inn i det lille fjøset vårt. Det er ULLrikke og ULLrik. vi venter i spenning og teller dager om vi er så heldige å få lamunger våren 2019.

  I det tredje dyrehuset vårt bor våre tamme og kosete kaniner som heter Salto og Gråtass. De synes det er ekstra stas med mye kos og en liten godbit.

  I tillegg vil vi denne vinteren vurdere om vi skal anskaffe oss griser igjen til våren. Disse grisene vil være hos oss på fòr, for så å slaktes på høsten. Våre samarbeidsbarnehager kan vise til gode prosesser med mye lærdom for barn og voksne med en slik satsning. Vi vil komme tilbake med mer og nyttig informasjon mot våren.

  Her kan dere lese enda mer om våre dyr:

  I kaninhuset bor Gråtass og Solo. De er to aktive brødre, som kom til oss før jul i 2018. Da var de ett år gamle. De er en blanding av dvergvedder og løvehode. Solo og Gråtass er veldig gode venner, og når de slapper av, ligger de gjerne tett inntil hverandre. De er glade i å sprette rundt, og kan hopper kjempehøyt! De liker også å grave i snøen og i jorda. Når barna kommer inn til dem, kan de gjerne komme bort og snuse på dem, og når de er klare for det, lar de seg gjerne klappe og koses med. Andre ganger vil de være litt i fred og hvile, eller er travelt opptatt med å undersøke noe. 

  Ullrik ble født våren 2018 og flyttet hit til Tronvik etter sommerferien. Allerede da, var han stor og flott, med horn og masse grå ull på kroppen. Snart fikk han selskap av vakre Ullrikke, på ett år. Hun er lysere og litt mindre, og har også flotte horn. Noen synes de likner litt på geiter, men de er spælsau, en gammel norsk sauerase, som kan gå ute hele året. Ullrik og Ullrikke synes det er stas med oppmerksomhet fra barna, og vil gjerne bli klødd og klappet. Og hvem vet? Kanskje kommer det noen lamunger etter hvert?

  I hønsehuset bor det for tiden ti høner og en flott hane. To av hønene og hanefar er klekket ut på Tronvik. Når barnehagen er åpen, går hønsene rundt på tunet. Mange av barna synes at det er aller mest stas å ha ansvaret for hønene. Det er nemlig veldig spennende å se hvor mange egg de har lagt. Hønene tar seg gjerne en tur på besøk til kaninene og  sauene, så det hender vi finner noen egg i høyet der også. Når barna har med matrester ut til hønene, kommer de løpende. De har også lært seg at det kan lønne seg å være i nærheten når barna spiser ute, for det kan jo hende at noen mister en brødbit eller to på bakken. 

   

   


   

Fotoalbumet